Restaurantul de Acasa


Astazi am chemat restaurantul la noi acasa. De ce sa mergem numai noi la el... doar are nevoie de miscare de la atata mancare. Asadar l-am invitat la o tocanita de rata in sos de vin rosu cu condimente de Provence si paste cu ciuperci si parmezan. S-a aratat multumit.
Drept urmare am declarat deschis proiectul: "Restaurantul de Acasa".
Mancarea este optiunea fiecaruia si exista atat de multe optiuni nedescoperite.
Unii nu isi pot imagina viata fara proteinele din carne. De exemplu, un prieten  imi spunea zilele trecute ca daca nu mananca cel putin o data pe zi carne, se simte flamand. Eu as putea trai o viata fericita numai cu cartofi pai (stiu ca nu sunt sanatosi; e doar un exemplu exagerat prin care declar ca pot avea o viata frumoasa si fara).
Proiectul "Restaurantul de Acasa" pune fata in fata doua retete diferite prin prisma preparatelor cu si fara carne.
:)


Prima reteta cu carne pe care m-am decis sa o incerc:

1. Tocanita de rata in sos de vin rosu cu condimente de Provence
Recunosc am cautat multe retete pe net, dar pana la urma am mers pe mana mamei mele intr-o combinatie cu cartea de bucate a Sandei Marin. :)
Rata mea a fost fara pulpe pentru ca le-a facut friptura sotul meu inainte. :)

Ingrediente:
- o rata (achizitionata de la Lidl, ramasa fara pulpe);
- 2 morcovi mici;
- 3 cartofi (dimensiune medie spre mare);
- ulei;
- sos de rosii(1/2 borcan de 400 g - preparat in casa);
un pahar de vin rosu;
- sare, piper (dupa gust);
- condimente de Provence(amestec de ierburi aromatice: busuioc, cimbru, oregano, rozmarin);
- patrunjel (ca sa ii dam o tenta romaneasca);
- multa dragoste (este gratis si la indemana fiecaruia)
(ceapa nu am pus...optiune personala)

Se incepe cu mult entuziasm si un zambet oferit viitoarei tocanite. Se spala carnea si se prajeste in uleiul incis cam 5 minute. Se adauga cartofii taiati cubulete, pana se rumenesc toate ingredientele. Se condimenteaza dupa gust (sare, piper). Se stinge cu 2 cani de apa si se adauga morcovii taiati rondele. Se lasa la fiert cu capac, la foc mediu. Se adauga apoi paharul de vin si sosul de rosii. (Se mai pune un pahar de vin pentru noi). Se adauga amestecul de condimente de Provence. Se mai fierbe vreo 10 minute la foc mediu. La final se adauga si patrunjel proaspat pentru o aroma mai romaneasca.
____________________________________________
2. Paste cu ciuperci si parmezan

Iubesc ciupercile si pastele deopotriva, de parmezan nici nu mai spun (in egala masura cu ciocolata). :)



Ingrediente:
- 500 g paste;
- 50 g unt;
- sare si piper(condimentele vietii dupa gust);
- 4 catei de usturoi;
- parmezan- dupa gust;
- 1 ceapa;
- busuioc
- multa dragoste (este gratis si la indemana fiecaruia)

In timp ce pastele fierb in apa clocotita cu o lingurita de sare (conform instructiunilor de pe ambalaj), ciupercile spalate se calesc in untul topit impreuna cu usturoiul curatat si ceapa tocata marunt. Se potrivesc de sare si piper. Se scot pastele din apa si se amesteca cu ciupercile. Deasupra se adauga busuioc si parmezan dupa gust.
____________________________________________
3. Pulpe de pui in crusta de cartofi
Mie imi plac cartofii, iar sotului meu friptura. Ca sa le combin am ales sa fac pulpe de pui in crusta de cartofi. I s-au parut delicioase. (cel putin asa a declarat) :)


Ingrediente:
- 5 pulpe de pui;
- 2 cartofi medii;
- sare si piper(condimentele vietii dupa gust);
- 2 catei de usturoi;
- boia ardei iute-dupa gust;
- ulei de masline;
- 1 ceapa verde;
- 1 pahar vin alb;
- parmezan-dupa gust;
- multa dragoste (este gratis si la indemana fiecaruia)

Cu o zi inainte am tinut in bait pulpele (vin, ulei de masline, sare, piper, usturoi, boia ardei iute). A doua zi, le-am pus intr-o tava, la cuptor pana s-au rumenit (aproximativ de 20 minute pe fiecare parte). 
Cei doi cartofi i-am curatat in asa fel incat sa pot imbraca pulpele. Cartoful l-am fixat cu o scobitoare si am condimentat dupa gust.
Le-am rumenit intr-o tigaie...

Am presarat ceapa verde si un pic de parmezan peste si apoi...voila :)

____________________________________________

4. Chiftelute cu dovleac si urda 
Aceasta reteta a fost pentru mine. Cum am renuntat la carne de o vreme, am inceput sa ma desfat cu fel de fel de bunatati la a caror idei de preparare participa si mama mea cu entuziasm. Aceasta este reteta ei.


Ingrediente:
- 2 dovlecei;
- 2 cartofi medii;
- sare si piper(condimentele vietii dupa gust);
- 2 catei de usturoi;
- 1 ou;
- 200 gr urda;
- 1 ceapa;
- pesmet - cat cuprinde;
- ulei de masline;
- o legatura marar;
- multa dragoste (este gratis si la indemana fiecaruia).


Am fiert cartofii la foc mediu ca pentru piure. Intre timp, am spalat dovleceii, i-am curatat si taiat cubulete. Impreuna cu ceapa tocata marunt, le-am calit in putin ulei de masline.

Peste piure, dovlecei si ceapa calita (dupa ce s-au racit), am adaugat: urda, oul, usturoiul, mararul si pesmetul pana cand au devenit o compozitie bine legata. Am condimentat dupa gust.
Am format apoi chiftelutele si le-am asezat in tava de cuptor tapetata cu hartie de copt. Le-am stropit cu ulei de masline si le-am lasat la 180 grade celsius in jur de 20 de minute pe o parte.

Rezultatul...voila


yamy!!! :)


De data aceasta propiectul "Restaurantul de Acasa" s-a mutat la niste oameni minunati carora le place sa gateasca si sa incerce mereu retete noi. Multumim bucatarului sef, pentru meniul principal: broccoli, conopida si morcovi gratinati, budinca yorkshire, ciuperci gratinate si muschi de vita la cuptor.
____________________________________________
5. Broccoli, conopida si morcovi gratinati

Toate ingredientele si-au gasit locul pe aceeasi farfurie pentru ca...deliciu culinar.
Ingrediente:
- 1 punga mix broccoli, conopida si morcovi;
- 2 oua;
- sare si piper(condimentele vietii dupa gust);
- 25 g unt sau ulei de masline pentru uns tava;
- 250 g smantana;
- 100 g cascaval
- multa dragoste (este gratis si la indemana fiecaruia).

In timp ce legumele fierb 15 minute in apa, se mixeaza ouale cu smantana. Se unge o tava sau un vas yena cu unt/ulei de masline in care se pun legumele. Se toarna compozitia condimentata dupa gust. Se adauga cascavalul ras si se da la cuptor aproximativ 20 de minute.
____________________________________________

6. Budinca Yorkshire

Si aceasta reteta este la fel de simpla si ingenioasa. Arata ca niste gogosi ce pot fi umplute atat cu o compozitie sarata cat si dulce.
Ingrediente:
- 3 oua;
- unt sau ulei de masline pentru uns tava de briose;
- 250 ml lapte;
- 200 g faina;
- multa dragoste si un praf de sare.

Se unge tava cu unt/ulei de masline si se incinge in cuptor. Se prepara compozitia, mixand ouale cu sare la viteza maxima. Se adauga laptele si faina, pana se obtine un aluat asemanator cu cel pentru clatite. Se toarna cat mai repede in tava incinsa si se da la cuptor pentru 20 de minute la foc mediu spre mare. In tot acest timp nu se deschide usa cuptorului.
Se pot umple cu orice. N-am incercat cu ciocolata dar pun pariu ca sunt o combinatie castigatoare.
____________________________________________
7. Ciuperci gratinate
yamy...
Ingrediente:
- 500 g ciuperci champignon;
- 100 ml smantana;
- 1 lingura de faina;
- 2 cepe verzi;
- 50 g cascaval;
- 50 g unt si 2 linguri ulei;
- multa dragoste si un praf de sare.

Se spala ciupercile si se taie in patru sau in doua (in functie de marimea acestora). Se incinge uleiul si se adauga ciupercile. Cand sunt rumenite se scot, iar in locul lor se adauga untul, faina si smantana pana se obtine un sos mai gros. Se condimenteaza dupa gust, apoi se amesteca cu ciupercile. Se rastoarna intr-un vas yena, iar deasupra se adauga cascavalul. Se da la cuptor 15 minute.
Se presara ceapa verde sau marar.
Rezultatul este unul delicios. :)
____________________________________________
8. Muschi de vita la cuptor


Ingrediente:
- muschi de vita dupa preferinte dimensionat;
- ulei de masline;
- condimente dupa gust(cimbru, oregano...)
- multa dragoste, un praf de sare si piper.

Se aseaza muschiul in tava si se presara cu sare, piper si condimende dupa gust. Se da la cuptorul incis cam la 170 grade. Nu s-a folosit termometru, ci doar intuitia. Ar fi fost de folos si daca ar fi existat sonda acestuia se infingea astfel incat, varful sa ajunga in mijlocul muschiului. Se poate merge insa si clasic. :)
Dupa ce s-a ajuns la modul de coacere dorit: medium well (carnea roz si suculenta) s-a scos din cuptor si s-a lasat in repaos vreo jumatate de ora pentru ca sucul carnii sa fie resorbit, iar muschiul sa-si pastreze fragezimea.
____________________________________________
9. Sirop de mure la rece


Ingrediente:
- 500 g mure;
- 300 g miere;
- 1 lamaie

Cea mai simpla reteta. :)))) Love it!

Se spala murele si se aseaza in blender. Se mixeaza pana se obtine siropul.  Se strecoara pentru a separa semintele, dupa care se adauga mierea. Se adauga apoi zeama de la lamaie si se mixeaza pana la omogenizare. 
Se pastreaza in sticlute (la racoare) si se lasa la macerat pana la maxim 2 saptamani.

Rezultatul este unul delicios. :)
__________________________________________
10. Tarta cu ciuperci

yamy...

Este una dintre cele mai simple retete incercate si in egala masura de gustoasa.


Ingrediente:
Pentru aluat
- 200 g faina;
- 150 g unt;
- sare;
- lapte sau apa(vreo 9 linguri);
Nu am folosit aluatul clasic pentru tarta ci unul pentru pizza.
Compozitie: 
- 1 lingura de faina;
- 2 cepe verzi;
- 50 g cascaval;
- 50 g unt si 2 linguri ulei;
- 100 g smantana;
- 2 oua 
- ciuperci dupa gust(cam 500 g)
- multa dragoste si un praf de sare.

Se spala ciupercile si se taie in patru sau in doua (in functie de marimea acestora). Se incinge uleiul si se adauga ciupercile. Cand sunt rumenite se scot, iar in locul lor se adauga untul, faina si smantana pana se obtine un sos mai gros. Se bat ouale intregi si se amesteca cu sosul si ciupercile. Se condimenteaza dupa gust, iar deasupra se adauga cascavalul. Se da la cuptor 15 minute.
Se presara ceapa verde sau marar.
Rezultatul este unul delicios. :)
__________________________________________

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu